Frequently Asked Questions:

The following is a brief informational summary
of election practices and procedures concerning observing elections.

These FAQs are not intended as a substitute for
existing laws and regulations

What's the difference between observers and poll checkers?

A. There is no difference. Sometlmes campaigns refer to their observers as “poll
checkers.”

Do Election Officials have to allow observers or poll checkers into all
polling places?

A. Yes. State law requires the election be held in the public view. To
achieve the legal requirement that the election be held in public view,
observers shall be allowed inside the polling place, outside the guardrail,
unless they are disorderly or obstruct the access of voters. Observers may
keep notes including marked voting lists. If there are so many observers in
the polling place that they obstruct voters, they may be asked to cooperate
in collecting information. The warden may exclude from the polling place
any person who is disorderly or who obstructs the access of voters. 950
C.M.R. § 54.04(22)(a).

Do Election Officials have to let observers into the polling place before the
polls open?

A. Yes. They must be allowed into the polling place at least one half hour before
the polls open so that they can observe the public inspection of the voting
equipment or test results where scanning equipment is used, at least one half
hour before the polls are set to open. G. L. c. 54, § 35; 950 C.M.R. § 54.13(c).

Do Election Officials have to allow observers to remain in the polling place
after the polls close?

A. Yes. The voting lists and all ballots removed from the ballot box must be kept
in open view of the voters present until enclosed and sealed up, and all
proceedings in the canvass and counting of votes must be public and in open
view of the voters. However, only election officers may take part in the actual
process of counting and sealing the voting materials. During this process, the
observers must stand outside the guardrail. G. L. c. 54, § 70.




What if there are too many observers to fit into the limited space inside the
polling place?

A. If there are so many observers in the polling place that they obstruct
voters, they may be asked to cooperate in collecting information. 950
C.M.R. § 54.04(22)(a).

Can observers be removed from the polling place?

A. Yes. The warden may direct the police officer or constable to remove
from the polling place any person who is disorderly or who obstructs the
access of voters. 950 C.M.R. § 54.04(22)(a).

Do observers have to ask for permission to be in the polls before Election
Day?

A. No. Although there is no requirement that observers notify the local election
official that they will be at the polls, we strongly recommend notifying the local
election official in writing prior to election day. Pursuant to 950 CM.R. §
54.04(23)(b), if the polling place is not large enough to accommodate all
observer-challengers, to the extent possible, priority will be given to those
individuals representing candidates appearing on the ballot and to those who
provided written notice to the local election official prior to the election.

Do observers or poll checkers have to have a letter of authorization from an
organization to be in the polling place?

A. No. Any person may be an observer or poll checker. However, we
recommend that candidates provide their observers with a letter of authorization
to avoid confusion when there is more than one observer indicating that they
represent a candidate or organization.

Do Election Officials have to provide observers or poll checkers with a
table and/or chair?

A. No. However, local election officials may provide a table and/or chairs at their
discretion.

Do Election Officials have to allow observers to bring a table and/or chair?

A. No. However, local election officials may allow observers to bring a table
and/or chairs at their discretion.




Can the observers sit at the check-in or check-out table with the poll
workers?

A. No. Observers must remain behind the guard rail at a fixed location in the
polling place designated by the election officer. 950 C.M.R. § 54.04(23)(b).

Can observers go beyond the guard rail?

A. NO. The only persons allowed beyond the guard rail are voters who are in the
process of voting (who may bring their children) and election officials, including
the police officer or constable. 950 C.M.R, § 54.04(24).

Can an observer view the number on the ballot box?

A. No. But any person may ask the warden to read the number on the ballot box.
950 C.M.R. § 54.04(25).

Can observers or voters wear candidate buttons or stickers inside the
polling place?

A. No. No person can be inside the polling place (or within a 150 feet of the
polling place) wearing campaign buttons, t-shirts, hats, etc. 950 C.M.R. §
54.04(22)(c).

Can observers use laptops or blackberries in the polling place?

A. Yes. However, they must be silenced so that no audio is heard from either
notifications or typing. Additionally, they cannot be plugged in at the polling place.

Can observers converse on cell phones in the polling place?

A. No. Observers should be instructed to turn off cell phones while in the polling
place. If they need to make a phone call, they must leave the polling place. 950
C.M.R. § 54.04(23)(b).

Can observers ask voters for their name and/or address?

A. No. Observers cannot talk directly to voters inside the polling place. 950
C.M.R. § 54.04(23)(b).

Can observers ask voters to show identification?

A. No. Observers cannot talk directly to voters inside the polling place. 950
C.M.R. § 54.04(23)(b).




Can observers challenge voters?

A. Yes. An observer can challenge the qualifications of any voter for any legal
cause, such as they do not believe the person is the voter named, they do not
believe the voter is a US citizen or 18 years of age, they believe the voter has
already voted, they believe the voter no longer lives at the given address, etc.
However, the challenger must provide information specific and personal to the
challenged voter as to the reasons that the voter is not qualified to vote in the

election in that precinct. 950 C.M.R. § 54.04(23)(d).

What is the process for challenging a voter and who may make such
challenges?

A. Any election officer or other person may challenge a person’s right to vote for
any legal cause. The challenger may challenge an absentee ballot as well for
reasons allowed by law. The challenger must state based upon information
particular to that voter the reason for challenging the right of a person to vote, for
example: this person is not old enough to vote; this person is not a U.S. citizen;
this person should have been removed from the voting list; this person has
already voted; this person is not the person he claims to be. G. L. c. 54, §§ 85,
85A; 950 C.M.R. § 54.04(23). When asked by an election officer, the challenger
shall be required to briefly set forth factual information specific and personal to
the challenged voter as to the reasons that voter is not qualified to vote in the
election at that precinct.

It is not sufficient for the challenger to simply say that a voter is not qualified; the
challenger must state the specific reason for challenging the right of a person to
vote based upon information particular to that voter and that specific reason must
be recorded on the ballot. If the election officer determines that the challenger
has not provided factual information specific and personal to that voter that the
voter is not qualified to vote at that precinct, then the election officer shall reject
the challenge on the grounds that the challenge was not based upon a legal
cause.

The ballot must be challenged with reasons when the voter is checking-in but
before they have marked their ballot. Once the election officer is informed that a
voter’s ballot is being challenged, the election officer must follow the steps in the
General Laws and Code of Massachusetts Regulations, which include issuing
the challenged voter’s oath and recording the name and address of the voter and
the challenger. G. L. c. 54, § 85.

The election official must record on the ballot the name and address of the voter
and the name of the person challenging the ballot, and the specific reason for the
challenge. 950 C.M.R. § 52.03(23) (challenge procedure for paper ballots, write
the information on the outside of the ballot); 950 C.M.R. § 54.04(22) (challenge




procedure for optical scanning ballots, write the information on the back of the
ballot). :

If an election officer determines that a challenge is not based upon a legal
cause, is there anything else the officer needs to do?

A. Yes. The officer must record in the clerk’s book the name of the challenged
voter and the name of the challenger, as well as the stated reason for the
challenge and the reason it was rejected.

When can a challenge be made?

A. The voter must be challenged for a legal cause when the voter is checking-in
and before the voter has marked their ballot. 950 C.M.R. § 54.04(23)(b).




